Feniks is er voor jongens met complexe problematiek, zoals de combinatie van een licht verstandelijke beperking, functioneren op een laag sociaal-emotioneel niveau en forse psychische en/of gedragsproblemen. Ook is er altijd sprake van een autismespectrumstoornis. Deze jongens passen alleen in een zeer kleinschalige, prikkelarme groep. Vanaf 1 januari 2018 zijn wij voor (tijdelijk) verblijf een ‘jongenshuis’. De jongens die op Feniks verblijven, volgen ook dagbesteding. Soms vormt het verblijf op Feniks de overgang van een intensieve behandelvorm (gesloten of jeugdzorg plus) naar een grotere woongroep of terugkeer naar huis.
Feniks is vooral sterk in het werken met jongeren die uit een gesloten instelling komen en jongeren met complexe problematiek, ook in de thuissituatie.
De meeste jongens op Feniks zijn tussen de 10 en 18 jaar, al dan niet met (gedeeltelijke) vrijstelling van school. Soms zijn ze net iets jonger of ouder. In het laatste geval gaat het om jongvolwassenen tot 20 jaar die binnen de verlengde jeugdwet vallen.
Nee, Feniks is geen logeerboerderij meer. Sinds 2021 verblijven de jongeren die bij ons in behandeling zijn op de boerderij. Niet voor een paar dagen of af en toe een weekend, maar voor een langere periode. Soms is een paar weken al voldoende, een andere keer verblijft iemand hier een jaar. Samen met de professionals stemmen we de indicatie af en bieden we zorg zolang de indicatie geldig is.
Bewegen is gezond, dus stimuleren we dat graag bij onze cliënten. Daarom hebben we in december 2020 een heuse sport- en bewegingstuin aangelegd. Handig in coronatijd, maar natuurlijk ook daarna. Hier vind je allemaal fitnessapparaten die je ook tegenkomt in de sportschool. De apparaten zijn NEN-gecertificeerd en speciaal gemaakt voor zorginstellingen. Ook hebben we een grote trampoline en kuipschommel.
In de meeste gevallen blijven de jongens gewoon thuis bij de ouders ingeschreven. Een enkele keer wijken we daarvan af, als het echt niet anders kan.
Ja, er is helaas een wachtlijst. Dat komt omdat Feniks bewust kleinschalig wil blijven. We hebben ervoor gekozen niet meer jongens in de groep op te nemen, ook al groeit de wachtlijst hierdoor. De reden hiervoor is dat we ervan overtuigd zijn dat een kleine groep het beste werkt voor de jongens die wij opvangen. In een kleine groep is er meer rust en minder prikkels. Daardoor worden de jongens minder gauw overvraagd en kunnen ze meer uit zichzelf halen.
Overigens is de wachtlijst geen statisch gegeven. Een spoedplaatsing of crisisplaatsing krijgt altijd voorrang. We weten dus nooit precies van tevoren wanneer er een plek vrijkomt voor iemand op de wachtlijst.
Net als in elke zorginstelling, zijn er ook uitzonderingen op wie er bij Feniks terecht kan. Allereerst vinden we het heel belangrijk dat nieuwe jongens passen bij de groep die er al is. Iedereen moet het hier naar zijn zin kunnen hebben. Daarom is er bij ons ook geen plek voor ex-verslaafden of ex-gedetineerden. De volledige beleidsnotitie Uitsluitingscriteria Feniks Zorg & Jeugd is op te vragen bij het bestuur.
Als ouder mag je altijd langskomen om te kijken hoe het hier gaat. Neem dan wel even van tevoren contact met ons op, zodat we een geschikte tijd kunnen afspreken. Dan kunnen we het inpassen in het dagschema van je zoon. Dat geeft hem duidelijkheid en structuur.
In onze boomgaard hebben we samen met onze cliënten een camping-pod gemaakt. Kijk maar eens naar dit filmpje, dat gemaakt is toen hij nét af was, nog zonder spullen erin. Ondertussen is de pod al veel gezelliger. Via een speciale website kunnen mensen een overnachting boeken. Bijvoorbeeld als hun zoon, broer of vriendje hier verblijft. En zo vangen we twee vliegen in één klap, want het runnen van de Bed & Breakfast is direct een mooie dagbesteding voor de jongens die hier verblijven. Zij verzorgen het ontbijt, de schoonmaak en de tuin, samen met de begeleiders.
De Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten (RIGG), heeft ons via de Europese aanbesteding vanaf 1 januari 2018 gecontracteerd voor jeugdzorg. We werken niet met PGB’s (persoonsgebonden budgetten). Alleen met ZIN (zorg in natura) of met cliëntgebonden overeenkomsten die zijn afgesloten met gemeentes buiten Groningen.
Aan cliënten zelf bieden we onder andere de volgende zorg tijdens verblijf: verblijfstraject middelzwaar verblijf, diagnostiek, behandeling, individuele begeleiding specialistisch afgewisseld met dagbesteding, toeleiding naar onderwijsdeelname, groepsbegeleiding specialistisch, vervoer. Daarnaast bieden we specialistische gezinsbegeleiding aan het gezin van de cliënt als daar om gevraagd wordt.
Voor alle zorg die we bieden is een indicatie of bepaling een vereiste.
Wij houden ons aan de eisen van de arbowet, hygiënerichtlijnen, brandveiligheidsvoorschriften en alle wetten die van toepassing zijn op Feniks Zorg & Jeugd, dan wel de omgeving. Omdat we met dieren werken, treffen we ook de nodige maatregelen om te voorkomen dat onze dieren infectieziekten kunnen overdragen aan onze cliënten. Daarnaast is er een veiligheidsplan en ontruimingsplan voor noodsituaties. We volgen dan de handboeken en protocollen. Op de boerderij is een AED aanwezig die ook geschikt is voor gebruik bij kinderen.
Wij willen de beste zorg bieden. Daarom werken we continu aan onze kwaliteit. Om dat ook aan de buitenwereld te kunnen laten zien, hebben we de volgende kwaliteitskeurmerken behaald:
- Keurmerk Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen (Federatie Landbouw en Zorg via BEZINN)
- RI&E Zorgboerderijen (Stigas)
- Zoönosen kwaliteitskeurmerk
- ISO 9001 (in ontwikkeling)
Daarnaast voldoen we aan de brandveiligheidseisen volgens de Veiligheidsregio en zijn we geregistreerd bij verschillende instellingen:
- SKJ
- Registerplein
- UBN
- AGB-code
- Privacy Zeker
- Zivver
Wij werken inderdaad vanuit de Triple C-gedachte. Triple C is een behandelmodel voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. De drie C’s staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Dat betekent dat we niet het probleemgedrag, maar de behoeften van elke cliënt als uitgangspunt nemen.
Door Triple-C kunnen onze cliënten ‘het gewone leven ervaren’, met alles wat daarbij hoort: een plek waar je je veilig en thuis voelt, mensen waarop je kunt bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag. Daar werken we elke dag aan, samen met onze cliënten. Zo krijgen ze steeds meer vertrouwen, in zichzelf, maar ook in de ander en in hun omgeving. Daardoor verdwijnen stress en probleemgedrag naar de achtergrond.
Heb je aanmerkingen, ideeën, opmerkingen of klachten? Dan horen we dat graag. Je kunt altijd bij ons terecht om erover te praten. Samen komen we vast tot een oplossing. We hebben dan ook nog nooit onze klachtenprocedure hoeven inzetten, ook al hebben we die natuurlijk wel. Deze is te vinden in het mapje ‘Welkom op Feniks’ dat elke cliënt krijgt als hij bij ons in zorg komt. Voorkomen is echter beter dan genezen, dus ga alsjeblieft eerst met ons in gesprek. Je bent altijd welkom.
Ja, ook al zijn we kleinschalig, we hebben een cliëntenraad. Elke maand is er een bijeenkomst met de cliëntenraad, waar we met elkaar praten over nieuwe ideeën. Ook op- en aanmerkingen worden hier gedeeld. Daarnaast organiseren we vier keer per jaar een inspraakavond.
In onze webshop verkopen we binnenkort alles wat de jongens zelf maken: jam, taart, receptenboekjes, zelfgekweekte groenten, kruiden, bloemen en fruit. Maar ook de dingen die ze maken van hout in de hut, waar ze kunnen boren, zagen en timmeren. Bijvoorbeeld vogelhuisjes, picknicktafels, kerstboompjes van sloophout en schilderijtjes.
Alles wat we uit de inkomsten van de webshop genereren, gaat direct weer terug naar Feniks Zorg & Jeugd. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld nieuwe materialen, zaden, dagjes uit en verjaardagen betalen. Met elk product dat je in onze webshop koopt, doe je dus eigenlijk een mooie donatie.
Er werkt een Functionaris Gegevensbescherming voor Feniks die geregistreerd is bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Wij hebben dit uitbesteed aan Privacy Zeker. Voor vragen kun je contact opnemen met onze FG via telefoonnummer (020) 261 79 80.
Ja, dat kan. Wij zijn een erkend leerbedrijf en aangesloten bij de SBB. Er is regelmatig plek voor stagiairs. We vinden het belangrijk om een nieuwe generatie op te leiden voor de zorg aan deze bijzondere doelgroep. Onze directeur Margot Verkerk is in 2018 zelfs uitgeroepen tot beste praktijkopleider in de sector zorg, welzijn en sport. Daar zijn we maar wat trots op!
We werken met methodische begeleidingsplannen en zorg-leef-plannen (onder andere Schalock). Ook werken we vanuit de Triple C-gedachte. Daarmee krijgen al onze cliënten de aandacht en hulp die ze nodig hebben.
Om te leren omgaan met emoties werken we ook met signaleringsplannen, ook wel een stoplichtmodel of emotiemeter genoemd. De vlaggensysteem-methode gebruiken we om de cliënten te leren wat hun grenzen zijn in de seksuele ontwikkeling.
Zo zijn er nog een aantal onderbouwde interventies waar we mee werken op de woongroep. Denk aan:
- Meldcode huiselijk geweld
- Meldcode grensoverschrijdend gedrag
- De SOS-methode, wat staat voor Signs of Safety
- Een veiligheidsplan (ook voor thuis)
Daarbij volgen we altijd de richtlijnen van de NJI.